אנשים בעלי לקות שמיעה מתמודדים עם אתגרים רבים במהלך החיים שלהם. הדרך שבה הם יבחרו את מכשיר השמיעה שלהם היא זו שתגדיר איך החיים שלהם יראו לאחר מכן. השאלה שנשאלת בזמן בחירת מכשיר שמיעה מתאים נאמרת על ידי כל מטופל שגילה שיש לו פגיעה כזו או אחרת בשמיעה היא איך לבחור מכשיר שמיעה.
בעולם הטכנולוגי של היום יש מבחר עצום של מכשירי שמיעה המאפשרים אדפטציה של המכשיר שיתן מענה על כלל הצרכים שלכם ואף יאפשר לכם לחזור לשגרה בצורה מיטבית.
חשיבות בחירת מכשיר שמיעה מתאים
כאשר ניגשים לבחור מכשיר שמיעה, כדאי לזכור שבחירה נכונה של מכשיר השמיעה תאפשר לכם לנהל את אורך החיים שלכם כמו לפני שחלה הידרדרות בשמיעה.
הדברים שחשובים בדרך לבחירת מכשיר השמיעה הינה ההתנהלות היום יומית בין היתר.
לכן, לפני בחירת מכשיר שמיעה מתאים עבורכם, קודם כל תשאלו את עצמכם מהי הפעילות היום יומית שלכם, מהם הצרכים שלכם ומהי הסביבה בה אתם נמצאים מרבית היום (האם סביבה רועשת? סביבה שקטה?)… בהתאם לכך, אנשי המקצוע ידעו להתאים עבורכם את מכשיר השמיעה המתאים ביותר.
הבנת סוגי ליקויי שמיעה
לפני שניגשים לבחירת מכשיר שמיעה, חשוב שתבינו מאיזו לקות שמיעה אתם סובלים, שכן ישנם מספר סוגי ליקויים, כמו למשל ליקוי תחושתי עצבי הנגרם מפגיעה בתאים הרגישים בקוכליאה, ליקוי הולכתי הנגרם מבעיה מכנית באוזן.
חשוב לדעת ולהבחין בצורה נכונה בין סוגי הליקויים כך שניתן יהיה להתאים בצורה מדויקת יותר את המכשיר.
סוגים שונים של אובדן שמיעה
קיימים מספר רמות של לקויות שמיעה, כאשר לכל רמה ניתן להתאים מכשירי שמיעה שונים.
למשל, אדם עם ליקוי שמיעה ברמה הקלה ביותר, ניתן יהיה להתאים עבורו את מכשיר השמיעה הפשוט ביותר שהרמה שלו תספיק כדי להתגבר על בעיית השמיעה שלו, ובמידה כזו הוא יוכל לבחור ממגוון רחב יותר של מכשירי שמיעה.
יחד עם זאת, מכשירי השמיעה מותאמים לאחר סדרת בדיקות ואבחונים תקופתיים ובכפוף לגורם מקצועי מוסמך.
חשיבות האבחון המקצועי
ישנה חשיבות רבה מאוד עבור אבחון מקצועי, שכן, על מנת לבחור את מכשיר השמיעה המתאים ביותר עבורכם, זה שישרת אתכם למשך זמן רב, יש לבצע אבחון מקצועי במכון אודיאולוגיה.
בין היתר, האבחון כולל בתוכו סדרת בדיקות שמיעה שבהתאם להן מתקבל מידע מפורט אודות חומרת הליקוי, וכן גם הסוג המדויק של פגיעה בשמיעה.
רק בתום האבחון ניתן יהיה להתאים את המכשיר האידיאלי עבור הלקוח והצרכים האישיים שלו.
סוגי מכשירי שמיעה
קיימים מספר סוגים של מכשירי שמיעה – הבנת הסוגים הקיימים בשוק יכולים לעזור בבחירה נכונה שלכם למכשיר שמיעה שאותו תבחרו –
מכשירים מאחורי האוזן (BTE)
מכשירים אלו מותקנים בצורה בולטת מאחורי האוזן ומתחברים בעזרת צינורית קטנה לתעלת האוזן.
מכשירים בתוך האוזן (ITE)
מכשירים אלו מותקנים בתוך חלל האוזן, כאשר כל חלקי המכשיר נמצאים בתוך חלל האוזן.
מכשירים בתעלת האוזן (ITC)
מכשירים אלו קטנים, והם נכנסים חלקית לתעלת האוזן. הם מציעים פתרון שאינו בולט לעין חיצונית.
מכשירים בתוך התעלה לחלוטין (CIC)
מכשירים אלו נכנסים בשלמות אל תוך תעלת האוזן של המשתמש ומספקים מענה עבור אנשים שמעדיפים שלא ידעו בכלל שהם עם מכשיר שמיעה.
טכנולוגיות מתקדמות במכשירי שמיעה
כיום, לצד התפתחות הטכנולוגיה בשנים האחרונות, מכשירי השמיעה מאפשרים חווית שמיעה משופרת, מה שהופך אותם להרבה יותר נוחים לשימוש וגם למכשיר חכם.
בין הטכנולוגיות החכמות ניתן למצוא מספר כלים שמשפרים את חווית המשתמש, כמו למשל:
מערכות דיגיטליות לעיבוד צליל
מערכות אלו, מקבלות את הצליל מהסביבה, מפצלות את הצלילים לתדרים שונים, כך שמשתמש הקצה, שומע את הצליל ללא הפרעה של רעשי רקע שאינם רצויים.
קישוריות לסמארטפונים ומכשירים חכמים
כיום, מרבית ההתקשרות הבין אישית מתבצעת באמצעות הטלפון.
מכשיר השמיעה יכול להתחבר לסמארטפון שלכם בעזרת Bluetooth ובכך ניתן לשמוע את שיחת הטלפון דרך מכשיר השמיעה בצורה המיטבית ביותר.
מערכות לסינון רעשים
מערכות אלו, מאפשרות למכשיר השמיעה להפריד בין רעשי רקע בסביבה רועשת לבין קולות הדיבור.
לאנשים בכלל וללקויי שמיעה בפרט קשה לנהל שיח בסביבה רועשת – הטכנולוגיה הזו מאפשרת להם את האפשרות להתעלם מרעשי הרקע ולשמוע את מה שהאדם שמולם אומר.
גורמים לשקול בבחירת מכשיר שמיעה
לבחירת מכשיר השמיעה יש חשיבות מכרעת בדרך לשמירה על איכות החיים של המשתמש. לכן בזמן בחירת מכשיר שמיעה מתאים חשוב לשים לב לדברים הבאים –
חומרת ליקוי השמיעה
ככל שהפגיעה באיכות השמיעה שלכם תהיה חזקה יותר, הרי שתצטרכו לבחור במכשיר שמיעה חזק יותר ולהיפך – ככל שהפגיעה בשמיעה שלכם חלשה יותר, הרי שתוכלו לבחור במכשיר שמיעה חלש יותר שעדיין יענה על הצרכים שלכם.
סגנון חיים ופעילויות יומיומיות
לכל אדם יש אורח חיים שונה. כך למשל יש אנשים הנמצאים בסביבה רועשות על בסיס קבוע שיעדיפו לבחור במכשיר שיכולת סינון הרעשים שלו טובה יותר, בעוד שאנשים שמרבית היום שלהם בסביבת אנשים רבים שצריכים לפצל את הקשב שלהם, יעדיפו מכשירי שמיעה חזקים בעיבוד הצליל כך שישמעו את הדיבור בצורה מיטבית.
מראה ונוחות
על מכשיר שמיעה להיות קל ונוח לתפעול ככל הניתן. עבור אנשים רבים יכולה להפריע הידיעה שיש להם מכשיר שמיעה באוזן, לכן הם יעדיפו מכשיר שמיעה שיהיה קטן ובתוך האוזן ולא מחוץ לאוזן, גם אם הוא פחות חזק.
קלות השימוש והנוחות האישית שלכם הינם גורמים חשובים ומכריעים בתהליך בחירת המכשיר המתאים ביותר.
תקציב וכיסוי ביטוחי
התקציב העומד לרשותכם יהווה גורם מפתח בסוג המכשיר שתבחרו. מכשירי השמיעה יכולים להיות יקרים מאוד, אך יחד עם זאת ישנה אפשרות כיסוי ביטוחי דרך מגוון חברות ביטוח.
לכן, חשוב שתבדקו את כל הדרכים לפני שתבחרו את מכשיר השמיעה שלכם, כך שתבחרו את זה שיתאים עבורכם בצורה המיטבית מכל הבחינות וגם שתעמדו בזה מבחינה כספית.
תהליך התאמת מכשיר השמיעה
על מנת שמכשיר השמיעה יותאם עבורכם בצורה המיטבית ביותר חשבו שתעקבו אחרי מספר שלבים כך שהמכשיר יהיה אופטימלי ביותר עבורכם.
בדיקות שמיעה מקיפות
בדיקות שמיעה כל פרק זמן קצוב יאפשר לכם לעקוב אחרי רמת השמיעה שלכם ולדעת להתאים את מכשיר השמיעה שלכם מעת לעת לצד ביצוע התאמות למכשיר שברשותכם במידת הצורך, או החלפת המכשיר במידת הצורך.
תקופת ניסיון והסתגלות
השינוי שמשתמש הקצה עובר בין תחילת השימוש במכשיר השמיעה לבין אחריו הינו הבדל גדול מאוד.
לכן ישנה תקופת הסתגלות בה תבחנו את מכשיר השמיעה בכל מיני סיטואציות מחיי היום יום שלכם כך שתוכלו לבצע התאמות למכשיר השמיעה וכן גם להחליפו במידה והוא אינו מתאים.
כיוונים והתאמות
במהלך כל תקופת חיי המכשיר, ניתן לבצע כיוונים שונים והתאמות על מנת שהמכשיר יותאם בצורה האופטימלית אליכם.
לכן, חשוב לא להתבייש, במידה ומשהו מפריע לכם במכשיר יש להגיע למכון השמיעה ולציין את הבעיה, אולי יהיה ניתן לסדר אותה בצורה קלה יותר ממה שחשבתם.
תחזוקה וטיפול במכשיר השמיעה
כמו כל מכשיר אלקטרוני, גם מכשירי השמיעה זקוקים לטיפול תקופתי על ידי משתמשי הקצה ו/או על ידי גורם מוסמך מעת לעת על מנת שהמכשיר ימשיך לעבוד בצורה מיטבית.
ניקוי ואחזקה שוטפת
מכשיר השמיעה חשוף ללכלוך רב, לכן חשוב לנקות אותו באופן קבוע על מנת שתוכלו להימנע מהצטברות של לכלוך במכשיר השמיעה ובכך הוא יעבוד פחות טוב.
החלפת סוללות או טעינה
בין אם המכשיר פועל על סוללות או נטען, חשוב שתשמרו על תחזוקה שוטפת, בין אם בהטענה של המכשיר כדי שיהיה זמין עבורכם לשימוש בפעם הבאה ובין אם סוללות שתוכלו להחליף במידת הצורך.
ביקורות תקופתיות
כמו כל מכשיר רפואי, חשוב להגיע אחת לכמה זמן לאיש מקצוע על מנת שיבדוק את המכשיר והתפקוד שלו ויבדוק שהוא עובד כמו שצריך ואין פגיעה באיכות השמיעה של משתמש הקצה.
בחירת מכשיר שמיעה הינו צעד חשוב ומשמעותי עבורכם על מנת להגיע לשיפור באיכות החיים שלכם. אנשים החיים עם פגיעה בשמיעה מבינים שהפגיעה הזו משבשבת את איכות החיים שלהם והם זקוקים לעזרה חיצונית על מנת לנהל יחסים בין אישיים בצורה טובה והנוחה ביותר.
במידה ואתם חשים שיש לכם פגיעה בשמיעה ו/או רק רוצים לבדוק שהשמיעה שלכם בסדר, פנו אלינו עוד היום וגלו אם אתם זקוקים לסיוע של מכשירי שמיעה ושפרו את איכות החיים שלכם.
מה ההבדל בין מכשירי שמיעה קטנים לגדולים?
מכישירי שמיעה קטנים מקנים עיצוב שהוא דיסקרטי יותר, אך יחד עם זאת הם פחות חזקים ומתאימים לכאלה עם פגיעה חלשה יותר בשמיעה.
לעומת זאת, מכשירים גדולים יכולים להציע עוצמות שמע גבוהות יותר ולטפל בבעיות שמיעה חריפות יותר, אך המכשיר עצמו בולט יותר.
כמה זמן לוקח להתרגל למכשיר שמיעה חדש?
תקופת ההסתגלות הינה מאוד אישית ומשתנה מאדם לאדם, ניתן לומר שבממוצע היא נמשכת כחודש ימים, אך יחד עם זאת זה תהליך אינדיבידואלי שלא ניתן לתת עבורו טווח מדוייק.
האם יש אחריות על מכשירי השמיעה?
רוב החברות מציעות אחריות כלשהי על מכשירי השמיעה. לפני הרכישה חשוב שתבדקו את האחריות ואם האחריות מכסה את אופי הפעילות שלכם ובעיות פוטנציאליות עתידיות שיכולת לצוץ לאורך זמן.