אז מהו בעצם ריאקטור?
עבור חדרי מחקר מקצועיים הריאקטור נחוץ לא פחות ממזקק מים ולכן עוד לפני שנעמיק בשימוש הריאקטור במעבדה, נכון יהיה לתת דגש ולהסביר מהו. אם כך, זהו מכשיר הבנוי ממערכת ריאקציה וממערכת טמפרטורה. את מערכת הריאקציה ניתן להתאים לכל מיכל ביחס לנפח הרצוי (הנפח נקבע בהתאם לסוג המחקר ולחומרי הגלם). ומערכת הטמפרטורה מסוגלת להגיע ל-250 מעלות מעל האפס ול- 100 מעלות מינוס.
בכל מעבדה מקצועית המבצעת מחקרים, נין למצוא את הריאקטור שתפקידו הוא לבחון תגובות כימיות של חומרים שונים בנבדקים במסגרת המעבדה. אל תוכו מעבירים את כל חומרי הגלם שעתידים להרכיב מוצר ספציפי. נכון להיום קיימים מספר סוגים שלו ובין היתר ריאקטור שיודע לממש תהליך תסיסה מנתי, ואחד שייעודו למשש תהליך תסיסה רציף, בנוסף קיימים גם ראקטורים ביוטכנולוגים, ראקטורים צינוריים ועוד.
סוגי ריאקטור לשימוש מעבדתי
בכל מעבדה ניתן למצוא ריאקטור, אך האם כל מעבדה צריכה להחזיק בכל הסוגים? כדי לענות על שאלה זו, יש לבחון את תפקוד המעבדה ובכך להתאים לה, את הראקטורים הנכונים לה באופן אישי. בחלק זה ננסה לסכם עבורכם את הראקטורים השימושיים ביותר. נכון להיום קיימים שלושה סוגים שונים של ראקטורים, בהם משתמשים במרבית המעבדות בארץ ובעולם.
- מנתי – תפקידו הוא לרוב לבחון תגובות בפאזה נוזלית. לראקטור זה אין לא כניסה ולא יציאה של תוצרים ומגיבים בתהליך הריאקציה.
- הרציף – תפקידו הוא לבחון תגובה בפאזה נוזלית ויש לו גם כניסה וגם יציאה של תוצרים ומגבים.
- צינורי – תפקיד הראקטור הצינורי נכון לסוגי תגובות רבים ומגוונים ובין היתר: תגובת פאזה נוזלית, תגובת גז-נוזל או גז מוצק נוזל ותגובות פאזה אחידה.
אומנם ציינו את שלושת הראקטורים המרכזיים אך חשוב לקחת בחשבון כי לכל אחד מאלה שצוינו מעלה, ישנם תתי סוגים הנבחרים בהתאם לגודלם ומנגנון פעולתם. כדי לבחון את הראקטור הנכון ביותר לשימוש המעבדתי, נכון להבין בתחילה עם אילו חומרי גלם משתמשים במעבדה ולאיזה צורך, ורק אחר כך לרכוש את הנכון ביותר והמקצועי ביותר.
לסיכום – כל מעבדה במדינת ישראל בפרט ובעולם בכלל, מחזיקה בראקטורים לשיפור הפעילות המעבדתית. בחירת ראקטור בכל מעבדה מתבצע בהתאם לסוג התוצרים ו/או החומרים אותם מזינים לתוכו וכמובן שבהתאם לצרכי המחקר במעבדה מכיוון שהוא חלק אינטגראלי מיתר כלי העבודה והמכשור אותו מחזיקים במעבדה מקצועית אשר מבצעת מחקרים על בסיס קבוע. לא כל מעבדה זקוקה לכל הסוגים אך חלק מהם בוודאי נחוצים בכל מעבדה.