אזהרה אדומה: איך מזהים ומונעים רשלנות במעבדות רפואיות

חלק גדול מתהליכי האבחון בעולם הרפואה מתקיימים במעבדה. לעיתים, פעולות שונות יכולות להשתבש בבדיקות המעבדה וההשלכות יכולות להיות הרסניות. אבחון שגוי של מחלה קשה למשל, יכול להיות תוצאה ישירה של טעויות שונות בבדיקות שנערכו במעבדה או במילים אחרות – רשלנות רפואית שמתרחשת בעת אבחון.

אז איך טעויות כאלו יכולות להתרחש? מהם הסימנים שיכולים לעורר חשד לרשלנות במעבדות רפואיות? ומה אפשר לעשות במקרה שאתם נקלעים למצב כזה? כל התשובות במאמר הבא.

מהי רשלנות רפואית באבחון?

עולם הרפואה נמצא במקום טוב מתמיד בעיקר בזכות הכלים הרפואיים המתקדמים שקיימים כיום, גם לטיפולים וגם לאבחונים שונים.

עם זאת, טעויות יכולת להתרחש בכל תחום ובכל מקום ובסופו של דבר גם רופאים, מנתחים או עובדי מעבדה הם אנושיים ויכולים לטעות בדיוק כמו כל אחד אחר.

רשלנות רפואית יכולה להתקיים במקומות רבים, בזמנים שונים, על ידי רופאים שונים, בזמן הטיפול, הלידה ועוד. אך כאשר אנחנו מתמקדים ברשלנות רפואית באבחון, ניתן לחלק את הטעויות המתרחשות למספר קטגוריות כאשר העיקריות שבהן יהיו טעיות בבדיקות מעבדה, טעויות בזיהוי או פענוח של בדיקות, פרשנות לא נכונה של האבחון, טעויות בבדיקות שהוצעו למטופל מלכתחילה ועוד.

לצורך ההמחשה וההבנה של המקרים השונים, הנה למשל כמה דוגמאות נפוצות יותר לטעויות שמתרחשות בבדיקות מעבדה:

• לקיחת דגימות דם או אחרות בצורה לא תקינה או שגויה שמשפיעה על התוצאה.
• פענוח מוטעה או פרשנות שגויה על ידי עובדי המעבדה הרפואית.
• בלבול בין דגימות או טעויות בזיהוי למשל בין מבחנות עם שמות שונים.
• שמירה על הדגימה בצורה לא סטרילית או לא תקינה.

מהם הסימנים שיכולים להעיד על רשלנות במעבדות רפואיות?

ישנם סימנים שונים שיכולים להעיד על התנהלות רפואית לקויה או אבחון שגוי. הסימן הברור ואולי הטוב ביותר לכך יהיה להקשיב לקול ההיגיון ולדרוש להבין בדיוק אילו טיפולים אתם עומדים לקבל ומאיזה סיבה.

החולים אשר מהם נלקחים דגימות שונות, לא נמצאים במעבדה עם הצוות הרפואי ובאופן טבעי הם אינם יודעים מה בדיוק קורה עם אותן דגימות מרגע שהן נלקחות מגופם.

לכן, כאשר מציעים לכם טיפול אשר לא תואם את התסמינים מהם אתם סובלים, כשתוצאות האבחון של הדגימות שלכם מצביעות על חוסר היגיון מסוים או כשמתעורר אצלכם חשד מסוים לטעות באבחון – עליכם להתעמק בנושא, לוודא את אמיתות התוצאות ולבקש בדיקה חוזרת במידת הצורך.

לאחר מכן ובמידה ותתקלו בחשדות נוספים או ניסיונות הסתרה מצד הגורמים הרפואיים, יהיה זה זמן טוב לפנות לגורם מקצוע כמו עורך דין רשלנות רפואית.

אילו השלכות יכולות להיות לטעויות בבדיקות מעבדה?

טעויות המתרחשות בבדיקת המעבדה, מבלי קשר לסיבת הטעות, יכולות להיות הרסניות ומשמעותיות לחיי האנשים שסבלו מכך. הנה למשל רק כמה מקרים או נזקים שיכולים להתרחש עקב מצבים שונים שכללו טעות בבדיקת מעבדה:

• היעדר מתן טיפול רפואי שיכול להציל חיים לכאלו הזקוקים לכך.
• מתן טיפולים או תרופות לחולה עבור מחלה ממנה הוא אינו סובל.
• עדכון חולים במחלות קשות או אחרות מאלה שהם סובלים באמת או לא סובלים כלל.
• החמרה של המצב הרפואי עבור חולים אשר מקבלים טיפול רפואי שגוי.
• פגיעות נפשיות ויצירת חרדות אצל אנשים ללא צורך.
• נזקים כלכליים בצורת הוצאות כספיות גדולות על טיפולים יקרים, תרופות או בדיקות שלא לצורך.

מהם הצעדים שיש לנקוט בכדי להתמודד עם מצבים כאלו?

כאשר מתעורר אצלכם החדש בקשר לרשלנות רפואית בשלבי האבחון או בבדיקות המעבדה הרפואית, חשוב מאוד לבדוק את העניין לעומק לפני שנוקטים בפעולה כלשהי. הדרך הנכונה ביותר לבדוק את הכדאיות של הגשת תביעה שכזו, היא פגישה עם עורך דין רשלנות רפואית לצורך ייעוץ וליווי.

מומחה בתחום שמכיר את התקנות והחוקים השונים בנושא יוכל להעריך על פי הפרטים ובדיקות נוספות, מה יהיה הצעד הנכון הבא בתהליך.

הקושי הגדול בתביעות מהסוג הזה, הוא לקשור את הקשר הישיר שבין הנזק שנגרם או שיכול היה להיגרם, לבין טעות שנעשתה על ידי מי מהצוות הרפואי. כשמדובר בבדיקות מעבדה, התחום יכולה להיות אפילו מורכב יותר, שכן לרובנו המוחלט אין מושג מה באמת קורה בתוך אותן מעבדות.

בכדי להכין תיק תביעה ראוי עם סיכוי אמיתי לפיצוי הוא הוצאת הצדק לאור, חשוב לבנות את התהליך בצורה נכונה ולגשת אליו בליווי של עו"ד רשלנות רפואית מנוסה ומיומן.

דילוג לתוכן