איך מתמודדים עם כאבים בכף היד?
אנשים רבים בכל הגילאים חווים כאבים בכף היד, העשויים להופיע בדרגות חומרה שונות.
לעיתים מדובר בכאבים קלים יחסית שניתן לאבחנם באופן עצמאי, ושיחלפו מעצמם ללא צורך בהתערבות רפואיות.
מאידך, במקרים אחרים יש צורך לפנות לאבחון אצל מומחה לכירורגיית כף היד, על מנת לאתר את הסיבות לכאב ולהתוות טיפול הולם.
חשוב להדגיש כי היעדר טיפול בשלבים המוקדמים עלול להוביל לסיבוכים בלתי נעימים.
מהם הגורמים של כאבים בכף היד
למעשה, ישנם לא מעט גורמים ונסיבות העשויים להוביל למצב של כאבים בכף היד, החל בשברים, דרך מחלות מקצועיות ועד לדלקות למיניהן.
לפניכם סקירה של מספר סיבות נפוצות:
- מחלה מקצועית – מקצועות רבים נשענים על פעילויות חוזרות ונשנות של כף היד, המובילות לעומס על רקמות, גידים ושרירים באזור זה.
העומסים עלולים להוביל לתסמונות, דלקות ופגיעות המלווות בכאבים, מגבלות תנועה ועיוותים.
אחת הדוגמאות הנפוצות היא התפתחות ציסטה המכונה גנגליון, שהינה הצטברות נוזלים ליד מפרק או גיד בכף היד.
במקרים אלו אין הכרח בהתערבות רפואית אלא אם קיימים סיבוכים או הפרעה ממושכת, ואף שהציסטה עשויה לגרום לכאבים היא לעיתים נעלמת מאיליה.
דוגמא שכיחה נוספת היא היווצרות של דלקות בגידים המצויים בכף היד או בשורשה, אשר נגרמות עקב תנועה נשנית או עומסים חד פעמיים.
הדלקות מאופיינות בנפיחויות, רגישות של האזור, כאבים המלווים בהקרנות ומגבלת תנועה. - דלקת פרקים – ישנן מספר דלקות פרקים העשויות לפגוע בכף היד, ביניהם שגרונית, ניוונית ופסוריאטית.
מקור הכאבים עשוי להיות ברצועות שתפקידן לייצב את הפרקים, בגידים שמחברים בין העצמות לשרירים וגם ברקמה הסינוביאלית שדואגת לחומרי הסיכה במפרקים.
לדוגמא, דלקת פרקים ניוונית מלווה במגבלות על התנועה, כאבים, עיוותים באצבעות ונוקשות, ועשויה להתפתח במהלך החיים ללא גורם מיוחד, או עקב נסיבות תורשתיות, ניתוחים, עומסים ופציעות. - חבלה ושבר – לא פעם נגרמים שברים וחבלות בכפות הידיים כדוגמת קרע בגיד או ברצועה.
במקרים אלו קיימת חשיבות גדולה לאבחון מדויק על מנת לטפל בצורה נכונה בחבלה או בשבר, מאחר שהיעדר טיפול או טיפול שגוי עלולים להוביל בהמשך לכאבים ולבעיות תפקודיות.
אבחון וטיפול בכאבים בכף היד
אם הינכם סובלים מכאבים בכף היד תוכלו לגשת אל בדיקת ארתרוסקופיה אצל מומחה לכירורגיית כף היד.
עוד לפני הארתוסקופיה יבצע המומחה מספר בדיקות המתייחסות ליציבות המפרק וטווחי התנועה, ועל פי צורך ייתכן שייערכו טומוגרפיה ממוחשבת, צילום רנטגן, מיפוי עצמות, MRI או EMG.
בדיקת הארתוסקופיה היא אחד הכלים האבחוניים שעומדים לרשות הכירורג, בו מוחדרת לאזור החשוד צינורית מתכת זעירה עם סיב אופטי, שמשדר תמונה אל המוניטור.
על פי תוצאות האבחון יבחר המומחה את הטיפול שיכול להיות שימוש בגלי הלם, לייזר או אולטרא סאונד, וכן תרופות שיעזרו לשכך כאבים בכף היד ותרופות אנטי דלקתיות, ריפוי בעיסוק, שימוש בסד או ניתוח.
יחד עם זאת, ייתכן מאוד שהאבחון יראה כי הבעיה אינה כה חריפה, ושניתן לנסות ולטפל בה ראשית בצורה עצמאית ללא התערבות רפואית נוספת.
במקרים אלו ימליץ המומחה על מספר אמצעים כמו תמך או תחבושת בלבד לעת עתה, והימנעות מפעולות ותנוחות שעושות כאבים בכף היד.
במידה שהכאבים אינם חולפים במהלך תקופה קצרה, עשוי המומחה לנקוט באחת ההתערבויות שתוארו לעיל.
רוצים לדעת עוד על קבוצת מדנט והשירותים שלהם? לחצו כאן
השמעת המאמר לכבדי ראייה: