תינוק חולה שסובל מצינון הוא אולי אחד המראות היותר קשים ומתסכלים לכל הורה, כזה שנלווה אליו לא מעט חוסר אונים. הסימנים לכך ידועים, ויכולים להיות לרוב אף נוזל, שיעול קל ובעיקר חוסר מנוחה והקושי לישון.
יחד עם זאת, למרות שמדובר בחלק טבעי מהתפתחותה התקינה של מערכת החיסון של התינוק, חשוב לדעת כיצד להקל עליו בצורה נכונה וכבר עם זיהוי התסמינים הראשונים. מטיפולים טבעיים ועד תרופות, ישנן לא מעט אפשרויות. מה עובד ומה חשוב לבדוק? על כך, לפניכם.
איך ניתן להקל על תסמיני הצינון אצל תינוקות
במקרים של אף סתום לתינוק, חשוב לפעול במהירות כדי להקל עליו עד כמה שניתן. הדרך היעילה ביותר היא שמירה על לחות גבוהה בחדר, מה שניתן לעשות באמצעות מכשיר אדים, המסייע בהמסת הנזלת ומקל על הנשימה שלו. בנוסף, חשוב להקפיד על שתייה מרובה של נוזלים, ובמיוחד חלב אם אצל תינוקות יונקים, כדי למנוע התייבשות ולעזור לגופו הקטנטן להילחם בזיהום.
בנוסף, חשוב לשמור על מנוחה מספקת ולאפשר לתינוק לישון בתנוחה שהיא מוגבהת במעט, מה שיכול להקל לו על הנשימה כאשר יש גודש באף. את הדבר ניתן לעשות באמצעות הנחת מגבת מגולגלת מתחת למזרן בצד הראש.
האם ישנם טיפולים טבעיים שיכולים להקל על הכאב
ישנם לא מעט טיפולים טבעיים יעילים, שיכולים להקל על תסמיני הצינון, במקרה של אף סתום לתינוק. שמנים אתריים עדינים, כמו לבונה או אקליפטוס, הניתנים בכמות מדודה ובאופן עקיף (למשל, כטיפות במבער או על פינת הסדין) יכולים לסייע ולשפר את הנשימה. גם עיסוי עדין של כפות הרגליים והגב של התינוק בשמן תינוקות חמים יכול להרגיע אותו ולעודד זרימת דם טובה יותר.
וכמובן, אמבטיה חמימה בחדר רחצה סגור עם מעט אדים יכולה לעזור בהפגת אי הנוחות ולהקל על הנשימה שלו.
מה כדאי לדעת לגבי תרופות ללא מרשם
חשוב להתייעץ עם רופא הילדים לפני מתן כל תרופה במקרה של אף סתום לתינוק, וגם אם זו תרופה ללא מרשם. בכל מקרה, יש להימנע ממתן תכשירים המכילים אנטיהיסטמיניים או תרופות להורדת גודש לתינוקות מתחת לגיל שנתיים, אלא אם כן רופא הילדים נתן הוראה מפורשת לתת.
בנוסף, תרופות להורדת חום כמו פרצטמול או איבופרופן (נורופן) יכולות לסייע אם התינוק סובל מחום גבוה או מאי נוחות משמעותית, אך חשוב להקפיד על המינון המדויק תוך התייחסות למשקלו של התינוק ולעקוב אחר הוראות היצרן באשר לנתינת התרופה.
מהן הדרכים הטובות ביותר לפתיחת אף התינוק בזמן שמתחיל הצינון
אחת הדרכים הטובות ביותר לפתיחת אף התינוק בזמן שמתחיל הצינון היא שימוש בתמיסת מי מלח סטרילית, שעוזרת להמיס את הנזלת ומקלה על הגודש באף. אפשר להשתמש בה לעיתים קרובות וככל שנדרש, והיא בטוחה לשימוש. לאחר השימוש בה, מומלץ להשתמש בשואב נזלת ייעודי לתינוקות כדי להוציא את ההפרשות שהצטברו.
גם שימוש במכשיר אדים קרים בחדר התינוק יכול לסייע בהקלה על נשימה כבדה ואף סתום. יחד עם זאת, חשוב מאד להקפיד על ניקיון המכשיר ולהחליף את המים שבו בכל יום. וכמובן, אוורור החדר מספר פעמים במהלך היום יכול גם הוא לסייע בהפחתת הגודש ולשפר את איכות האוויר שבחדר.